Hvordan du og nissen kan tenke sirkulærøkonomi i jula

Julegenser

Siden NORSUS har jobbet med sirkulærøkonomi i flere tiår, har vi samlet noen julete sirkulærøkonomiske tips til juleforberedelsene:

Tenk på sirkulærøkonomi-hierarkiet når du planlegger gaver og mat og håndterer avfall: Reduce, reuse, redesign, recycle & recover. Eller på godt norsk: bruk mindre, lag mindre avfall, bruk ting om igjen, gi ting nytt liv gjennom ny design, resirkuler, og hvis du ikke kan bruke materialene mer: gjenvinn energien.

Bruk barnas kunstverk som personlig innpakningspapir. FOTO: Cecilia Askham
  • Gaver: Fortell venner og familie at du syns det er topp med brukte gaver – da vet de at du blir glad for noe brukt. Leker eller bøker som eldre barn i familien har vokst fra, kan pakkes pent inn til et annet heldig barn. Spre gleden over bøker du allerede har lest og likt ved å pakke dem inn til en venn. Gjør gaven ekstra personlig ved å skrive en hilsen i omslaget og henvise til noen yndlingspartier eller sitater. Hjemmelagde gavekort er en annen idé, hvor kun fantasien setter grenser: Hjelp i hagen / i huset / barnepass / middag ute eller hjemme / en tur i skogen til et sted du liker, hvor du har med kakao og boller / et kurs i noe du kan, enten det er salsa, arabisk eller makronbakst.

  • Innpakningspapir: bruk papir du allerede har. Har du en bunke tegninger fra barna, gamle aviser eller blader liggende? Bruk det til innpakning i stedet for å kjøpe nytt. Det redder deg også fra å havne i trøbbel når barna finner de dyrebare tegningene sine i papiravfallet. De innpakkede gavene kan pyntes med ting du finner ute på tur, for eksempel skjell, tørkede blader eller granbar. Spiselige ting som en pepperkake eller sukkertøy er også fin dekorasjon.
Granbar eller andre skatter man finner ute på tur blir fin gavepynt. FOTO: Olesia 🇺🇦 Buyar /Unsplash 
Pepperkaker som blir til overs kan brukes som ingrediens i nye retter og desserter. FOTO: Sigrid Møyner Hohle


Julemat: Dersom du har for mange julekaker til å greie å spise opp alle (sju slag kan jo bli i meste laget), bruk dem i en ny rett, for eksempel som bunn i ostekake, eller i stedet for kavring i tilslørte bondepiker. Har du totalt overberegnet familiens kakekonsum og ikke er i stand til å presse i deg en eneste serinakake til når jula er over, så har julekaker faktisk veldig høy brennverdi, så du kan bruke dem som tennbriketter.

Ostekake
Pepperkakebunn gir ostekaken deilig julesmak. FOTO: Sebastian Coman Photography /Unsplash
Dersom pepperkakehuset ikke spises, kan det lagres og pynte opp også neste år. FOTO: Ingunn Saur Modahl


Pepperkakehus: Lager du et pepperkakehus eller andre pepperkakedekorasjoner som du er fornøyd med i år, legg dem i en boks et tørt sted og bruk dem igjen neste år. Vi vet at de kan brukes i minst ti nye år – fra vår egen empiri.

Klær: Juleklærne rekker ikke å slites ut av noen få dagers bruk i desember. Se etter julegensere og juleklær til store og små på bruktbutikken, Finn.no, Tise eller byttesider på nett, og la barnas fravokste juleklær komme andre til gode. Hva med å arrangere et byttemarked for julegensere og andre juleklær i vennegjengen eller nabolaget?

  • Sirkulærøkonomisk tips til nissen: Møkk fra de åtte reinsdyra som trekker sleden din tilsvarer et biogasspotensial på ca 10 900 kWh*, som er litt i underkant av det gjennomsnittlige strømforbruket til en norsk husholdning. Det betyr at du kan varme opp verkstedet ditt med fornybar varme store deler av året. Biogass er også godt egnet til transport. Så hvis du syns reinsdyra fortjener en hvil på julaften, og sleden går på biogass, vil sleden kunne kjøre ca. 2020 km med denne mengden biogass. Å reise hele jorda rundt på biogass vil derimot kreve møkk fra ca 150 ekstra reinsdyr.

*En viktig forutsetning for beregningen er at gjødsel fra reinsdyr tilsvarer biogasspotensialet til storfe.


Gjødsel fra nissens åtte reinsdyr kan varme opp nisseverkstedet hele året. FOTO: Stockbilder